Harran Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü tarafından yürütülen “Deprem Bölgesi Üniversiteleri Özel Çağrısı-BİNBİRÇABA” projesi, TÜBİTAK Çevre, Atmosfer, Yer ve Deniz Bilimleri Araştırma Destek Grubuna (ÇAYDAG) sunulan 1001 Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı kapsamında kabul edildi.
Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyemiz Doç. Dr. Tuba Rastgeldi Doğan’ın yürütücülüğünde ‘Deprem bölgesinde bina yıkım ve enkaz kaldırma kaynaklı solunabilir partikül madde kimyasal bileşiminin ve sağlık etkisinin belirlenmesi’ konulu projede ülkemizin önde gelen üniversiteleri de yer alıyor.

Bu çalışma, deprem, sel ve yangın gibi doğal afetlerin ardından oluşan enkaz atığının havaya yaydığı partikül maddelerin, çalışanlar ve bölgede yaşayan halk için potansiyel kronik sağlık problemlerine yol açabilecek önemli bir tehdit oluşturduğu gerçeğinden yola çıkmaktadır. Proje, seçilen 5 şehirde yıkım ve enkaz kaldırma süreçlerinden kaynaklanan partikül maddelerin fiziksel, kimyasal ve biyolojik özelliklerini, içeriklerini ve sağlıkla ilişkili etkilerini ortaya koyarak bu alanda özgün değerler sunmayı hedeflemektedir.
Elde edilen veriler, hava kalitesi kriterleri doğrultusunda daha sağlıklı, çağdaş ve sürdürülebilir bir kent yaşamına katkıda bulunacak şekilde bilimsel literatüre önemli katkılar sağlayacaktır. Bu proje, gelecekteki afetlerde halk sağlığı ve çevresel risklerin belirlenmesi ve önlemlerin alınması açısından önemli bir rol oynaması beklenmektedir.
GapTimes