Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İhsan Çiçek, son günlerde artan sıcaklıklar hakkında açıklamalarda bulundu.
Çiçek’e göre, şehirlerde sıcak hava dalgalarının etkisi özellikle akşam güneş battıktan sonra yoğunlaşmaktadır. İnsan yapısı yüzeyler, gündüz boyunca güneş enerjisini emer ve akşam saatlerinde geri salınarak şehirleri bunaltıcı bir hale getirir. Bu nedenle şehirlerde sıcak hava dalgalarının etkisi daha kuvvetli hissedilir.
Çiçek, halk arasında “Afrika” veya “çöl” olarak bilinen sıcak hava dalgalarının dünya literatüründeki adının “sıcak hava dalgası” olduğunu belirtti. Bu dalgalar, nisan ile eylül ayları arasında günlük maksimum sıcaklıkların belirli bir eşik değerini aşarak ardışık olarak 3 ila 6 gün devam ettiği dönemler olarak tanımlanmaktadır.
Türkiye’nin şu anda yüksek basınç sisteminin etkisi altında olduğunu vurgulayan Çiçek, bu yüksek basıncın kaynağının “asor” olduğunu ve Afrika kökenli olduğunu ifade etti. Türkiye’nin, Afrika’dan gelen ve alçalıcı bir hava hareketinin neden olduğu sıcak ve kurak koşullar yaratan bir basınç sistemi altında bulunduğunu belirtti. Ayrıca, Türkiye’nin genel iklim koşullarının yaz aylarında her iki basınç sistemi tarafından da etkilendiğini ve bu nedenle sıcaklıkların önümüzdeki günlerde ve ağustos ayında devam etmesinin beklendiğini ifade etti.
Şehirlerin değişen iklim koşullarına uygun olarak planlanması gerektiğini vurgulayan Çiçek, yeşil çatılı evler yapılması, cadde kenarlarının ağaçlandırılması ve yüzeylerin yeşil örtülerle kaplanması gibi önlemlerle yüzey sıcaklıklarının azaltılabileceğini belirtti. Ayrıca, güneş enerjisinin binalar tarafından emilmesini engellemek için çıkıntılar ve yüksek albedo (yansıtma) özellikli malzemelerin kullanılması gerektiğini söyledi. Bu şekilde içeride güneş enerjisinin birikiminin önüne geçilebileceğini ifade etti.