Yaz mevsimi geldiğinde insanlar, artan sıcaklar nedeniyle klimalarla serinlemeye yöneliyor. Ancak Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Selin Turan, klimalara bağlı ani ve yapay serinlemenin yüz felcini tetikleyebileceğini belirtiyor.
Sıcak ortamlarda terleyen boyun, sırt ve bel bölgelerinin yapay serinlemeye ve ani soğuk havaya maruz bırakılması, kas spazmlarına ve buna bağlı ağrılara yol açabiliyor.
Dr. Selin Turan, yüz felcini tanımlayarak, yazın klimalara direkt maruziyetin yüz kaslarında hareketsizliğe neden olduğunu belirtiyor. Yüz felcinin belirtileri arasında gözün tam olarak kapatılamaması, ağız kenarında düşüklük, ağız salyasının akması ve tam bir gülümsemenin sağlanamaması bulunuyor. Bu tür belirtilerle karşılaşan hastaların derhal bir sağlık kuruluşuna başvurması ve tedaviye başlanması gerekiyor.
Dr. Turan, yüz felcine yönelik tedavide beyin kaynaklı olgularda özel bir tedavi uygulanırken, diğer durumlarda nöroloji uzmanı ve kulak burun boğaz uzmanı tarafından gerekli ilaç ve vitamin tedavisi verilebildiğini belirtiyor. Hastaların genellikle 3 hafta içinde tamamen eski sağlıklarına kavuşabileceğini veya fizik tedavi ve rehabilitasyon egzersizleriyle iyileşebileceğini vurguluyor.
Bu nedenle uzmanlar, yaz aylarında klimaların doğru kullanımına özen gösterilmesi ve ani serinlemelerden kaçınılması gerektiğini hatırlatıyorlar. Sağlıklı bir yaz dönemi geçirmek için bu tür basit önlemlere dikkat edilmesinin önemli olduğu belirtiliyor.